Marknadsföring

Dra in organisk trafik med SEO – tänk på detta

Daniel Nilsson

Dra in organisk trafik med SEO – tänk på detta

Organisk trafik är webbtrafik som genereras naturligt genom att personer söker på nätet. Det är med andra ord gratis trafik till en hemsida, gentemot trafik som genereras genom betald annonsering. Här går vi igenom hur du kan dra in organisk trafik med SEO.

Viktiga principer inom SEO: metataggar, länkar och nyckelord

De grundläggande principerna för SEO innebär nyckelordsoptimering, användning av metataggar, användarvänlig webbdesign och länkbyggande. Det gäller dessutom att hålla sig à jour med nya algoritmer. Algoritmer kan enkelt förklaras som instruktioner för vad som ska göras och i vilken ordning för få ett önskat resultat.

Eftersom algoritmerna för SEO ständigt uppdateras gäller det att hålla sig uppdaterad för att säkerställa att webbplatsen fortsätter att ranka högt i sökmotorerna. Ett exempel är att man tidigare skulle använda sig av så kallad keyword stuffing, vilket innebär att man genom att använda viktiga nyckelord mängder av gånger i en text kunde få en artikel att ranka bättre. Nu är sökmotorerna smartare och det gäller snarare att producera artiklar och sajter som håller hög kvalitet. De ska till exempel svara på besökarens fråga så snabbt som möjligt, ge värdefull information och ha ett användarvänligt gränssnitt.

Några viktiga principer inom SEO för att dra organisk trafik:

  • Metataggar. Metataggar är osynliga för besökaren men finns med som en extra information för själva webbläsaren, som Google. Metataggar delger bland annat information om vad som är en huvudrubrik, om sidan ska indexeras och liknande. Beroende på vilket CMS som används kan både antal och typ av metataggar variera en del.
  • Nyckelord. Nyckelorden är väldigt viktiga för att dra organisk trafik. Det finns många program där du kan hitta rätt typ av nyckelord samt variationer av huvudnyckelord. Det gäller i korthet att välja nyckelord som besökaren troligtvis kommer att söka på. Ett annat sätt att hitta bra nyckelord samt fraser är genom att titta på sökmotorns egna förslag på nyckelord, de visas längst ner på sidan när du söker på något.
  • Länkar. Länkar är viktiga inom såväl on page SEO som off page SEO. Det behövs både interna och externa länkar. Interna länkar innebär att du länkar till andra sidor på sajten, externa länkar går till andra webbplatser. Det är inte bara att länka till en annan sajt, det krävs att länken tar besökaren till en sida som delar värdefull och relevant information. Om sajten som länken går till är stor och har många besökare är det ännu bättre. Stora företag köper i regel externa länkar.

Användbara program för SEO

Även om det går att dra organisk trafik utan att betala för SEO-program, är det betydligt enklare och du kommer kunna få ett bättre resultat om du tar hjälp av några program. Det finns flera typer av SEO-program, dels för att hitta nyckelord, dels för att övervaka trafiken. Tre användbara program för att dra organisk trafik genom SEO:

  • Google Analytics. Google Analytics används bland annat för att spåra trafik, se vilka sidor som drar flest besökare och hur länge besökaren befunnit sig på en viss sida. Det går att se mycket mer än så, till exempel hur många sälj som gjorts vissa datum.
  • Google Search Console. Google Search Console är ett effektivt program när du vill optimera befintliga sidor. Du kan få bra förslag på nyckelord och fraser som din sida inte använder.
  • Ahrefs. Ahrefs är ett av många program där du kan hitta rätt nyckelord och fraser.

Innehållet är viktigt inom organisk SEO

Om en besökare söker på djuruppfödning är de sidor som rankar bäst utformade att handla om just djuruppfödning. Det är viktigt att sidans innehåll är relevant och svarar på besökarens frågor så snabbt som möjligt. Kvaliteten av det skrivna språket är också viktigt. Varva texten med punktlistor, underrubriker, länkar och bilder.

Kontinuerlig optimering viktigt för organisk trafik

SEO är en pågående process som ständigt behöver anpassas och justeras. Det gör du enkelt via exempelvis Google Search Console och Google Analytics. Efter att en sida publicerats är det viktigt att följa den organiska trafiken, upptäcka eventuella problem och förbättra sidan med nya nyckelord, bättre länkar eller liknande.

För att dra in organisk trafik med SEO behöver du ständigt uppdatera och anpassa sidan. Håll dig à jour med de nya algoritmerna, utnyttja användbara SEO-program och fokusera på att producera högkvalitativt innehåll så kommer du garanterat att lyckas med organisk trafik.

Daniel Nilsson

Daniel har startat och utvecklat flera framgångsrika företag och kommer från en entreprenörsfamilj. Hans morfar startade hälsobutik på 50-talet, mamma har startat en BodyShop, hundpensionat och drivit en camping.